Este calm si echilibrat din fire dar irezistibil la atac si la aparare.Are un fizic robust si rezistent in cele mai vitrege conditii.Impresia generala este a unui caine viguros,impunator si semet,foarte agresiv la nevoie.De tip constitutional masiv,indesat,cu osatura puternica,are un par des si bogat,un contur aproape patratic si un comportament demn de retinut.Caracterele sexuale sunt bine exprimate in timpul somatic.
CAPUL:este masiv,cu fruntea latadar foarte putin bombata.Stopul este lin,botul puternic,putin mai scurt sau cel mult egal in lungime cu fruntea,nu se subtiaza prea mult spre trufa mare,lata si neagra.
BUZELE: sunt groase putin intinse pe falcile puternice cu dantura extrem de pputernic dezvoltata.de conformatie corecta si completa numeric.
URECHILE:in forma de V cu varfurile rotunjite,nu prea mari sunt inserate sus,calcate pe obraji.
OCHII: migdalati sunt destul de mici,asezati oblic,inchisi la culoare,de nuanta brun-castanie.Nu sunt proeminenti ( bulbucati).
GATUL: este puternic,de lungime mijlocie,inserat sub un unghi de 40-45 grade fata de nivelul spatelui.
TRUNCHIUL:este vigoros si indesat,foarte musculos,greabanul este usor aparent,spatele scurt,lat si drept;de asemenea salele si crupa,toracele este destul de lat si adanc,coboara pana la nivelul coapselor aderente de corp;coapsele sunt bine arcuite,abdomenul usor ascendent.
TRENUL ANTERIOR: omoplatul inclinat spre spate formeaza cu bratul masiv un unghi putin mai mare de 90 grade ;antebratul este foarte pputernic,drept si nu prea lung.Oasele carppiene sunt scurte foarte putin inclinate,labele usor ovale,compacte,masive.Privite din fata sau lateral,membrele anterioare stau perpendicular pe sol.
TRENUL POSTERIOR:membrele posterioare sunt foarte puternice si musculoase.Privite din spate coboara paralel spre sol.Angulatiile genunchiului si ale calcaiului sun usor deschise (125-130 grade) portiunea de sub jaret sta pperpendicular pe sol,labele sunt ovale,masive,compacte.Eventualii pinteni se indeparteaza la nastere.
COADA:inserata destul de sus ajunge pana la jaret;in repaos atarna in jos,cu varful usor curbat,in actiune este ridicata pana la nivelul spatelui,in excitatie chear ceva mai sus,dar niciodata incovoiata pe spate.
PARUL:cu exceptia capului si a suprafetei anterioare a membrelor,unde este scurt si neted,tot corppul este acoperit de un par abundent.Parul tector este format din fire lungi,drepte si aspre;subparul este des si moale;cel mai lung este parul din jurul gatului (coama) de pe dosul partii superioare a membrelor,unele formeaza ppanase si pantaloni,si de pe coada.
CULOAREA: cea mai frecventa este cea a lupului,de diferite nuante,adesea cu masca neagra pe bot si frecvent cu marcaje albe pe cap,piept si membre.Albul poate fi mai extins formand culoarea de baza,in care pot exista pete de culori diferite ( negru,sur,vanat,galben,roscat) Toate culorile sunt admise in afara de brun-roscat.
PIGMENTATIA:pielea este de obicei,pigmentata uniform,cenusiu inchis.Trufa,marginile pleoapelor si bbuzelor trebuie sa fie negre.unghiile de preferinta sunt negre,sau cenusii.Culoarea bruna a ochilor nu trebuie sa fie de o nuanta prea deschisa (galbena).
TALIA inaltimea minima ;masculi 65 cm ,femela 62 cm.
MERSUL;degajat cu pasul intins,membrele miscandu-se,nedeviate,pe linie dreapta.
CARACTERE PSIHICE:Carpatinul este foarte stapanit si echilibrat,calm si credincios stapanului pana la sacrificiu.Nu cunoaste frica,infrunta ursul,lupul si rasul aparand turmele si stappanul.Agresiv in teritoriul sau fata de straini,este calm si discipplinat alaturi de stapan in centre populare.
DEFECTE ELIMINATORII: prezenta unor elemente morfologice straine rasei,prognatism,hipognatism,ce depaseste 5 mm,lipsuri dentare multiple de incisivi,canini si molari,monorhidie,criptorhidie,albinism cu lipsa generala de pigmenti,prezenta ppigmentului brun-roscat in ppiele,par si tegumene,anurie congenitala,vicii grave de comportament (agresivitate sau timiditate excesiva).Talie sub 60 cm (masculi)sub 57 cm (femele).
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu