luni, 7 octombrie 2013

CIOBANESC ROMANESC MIORITIC

     GENERALITATI:caine ciobanesc de talie mare,raspandind in zona Carpatilor din R.S. ROMANIA.Corpul de constitutie masiva este acoperit in intregime de par abundent,lung si des,de nuanta deschisa.Este vigilent,curajos,agresiv dar calm si disciplinat sub mana stapanului.

    CAPUL:este masiv,cu partea craniana lata,,usor boltita si stopul nu prea marcat;botul puternic se ingusteaza usor spre varf,lungimea lui fiind putin mai mica decat a partii craniene;creasta occippitala este pputernic dezvoltata si proeminenta;trufa este mare,lata si neagra;dantura foarte pputernica,incheiata in foarfece,este complecta numeric.

   URECHILE: nu pprea mari,inserate potrivit de sus,au forma triunghiulara si atarna lateral pe obraji.

   OCHII: sunt de marime mijlocie,usor ovali,de culoare bruna a chihlimbarului sau a alunei.

   GITUL: este musculos,masiv,de lungime medie,plasat intr-un unghi de 40-45 grade:greabanul nu este proeminent.

   TRUNCHIUL: este putin alungit,dreptunghiular;spatele drept,lat si musculos;sale late,crupa nu este ppiezisa;toracele este lat si adanc,pana la nivelul coatelor,care nu ies din planul lor;coatele sunt masive,bine arcuite;pieptul este lat,usor proeminent.

     TRENUL ANTERIOR: omoplatul lat formeaza cu bratul un unghi de approximativ 100 grade,coatele masive sunt stranse pe corp;antebratul este drept,foarte viguros,capul usor oblic,labele ovale,masive si compacte.Vazute din orice ppozitie,membrele anterioare stau dreppte,in ppozitie verticala pe sol.

      TRENUL POSTERIOR:privit din spate arata 2 linii ce coboara pparalel sppre sol.Din profil se observa angulatia destul de bine marcata a coapsei cu gamba,ambele destul de lungi si musculoase,si a jaretului plasat nu prea inalt,perpendicular deasupra labelor ovale,bine dezvoltate si compacte.

         COADA: inserata destul de sus,in repaos atarna drept in jos si ajunge pana la jaret;varful cozii este putin recurbat.In actiune este ridicata pana la nivelul spatelui,dar nu se incovoaie ppe spate.

         PARUL: este lung si abundent pe tot corpul,inclusiv pe cap si pe membre;parul tector este usor ondulat,cu aspect latos,cu fire aspre,lungi de 8-16 cm;subparul este des si moale.Culoarea parului este de obicei alba,usor galbuie sau cenusiu-deschis,eventual patata cu aceste culori.Pielea ppigmentata de cenusiu este de preferat.

         MERSUL:este liber,degajat,cu parul intins.Membrele se misca in linie dreapta,fara a devia din plan.

         TALIA:minima pentru mascule este de 60 cm.pt femele de 57 cm.

          CARACTERE PSIHICE: are un temperament vioi,dar echilibrat.Este atent si vigilent,disciplinat si foarte atasat stapanului,dar neincrezator fata de straini.Isi apara cu mult curaj stapanul si turmele;nu cunoaste frica.

         DEFECTE CARE DUC LA DESCALIFICARE: mono si criptorhidele,prognatism,hipognatism ce depaseste 5 mm,lipsa unui incisiv,canin,molar, (M1 SI M2) sau premolar ( P3-P4).Par scurt sau cret,colorat in negru,roscat,sau brun.Depigmentare avansata a trufei si a pleoapelor.Talia sub 58 cm la masculi si 55 cm la femele.Agresivitate sau timiditate excesiva.

Niciun comentariu: