luni, 7 octombrie 2013

Exteriorul cainelui

        Trufa,Linia nasului,Stopul,.Fruntea,Creasta occipitala.Nuca.Gatul-fata dorsala.Urechea.Ochiul.Botul.Buzele,gatlejul,comisura buzelor,gatul-fata ventrala, -fata laterala dreapta, -stanga,pieptul,greabanul,regiunea spinarii,regiunea salelor,crupa,coada,punctul spatelui,punctul fesei,fesa,coapsa,gamba,punctul jaretului,metatarsul,tarsul,unghiul jaretului,vena safena externa,scobitura gambei,degetele,genunchiul,flancul,pliul iei,abdomenul,sternul,ppunctul cotului,rebordul costal,toracele,spata,bratul,antebratul,capul,scobitura radio-cubitala,metacarpul,unghiul soldului.

          In functie de rasa,cainele prezinta o mare varietate a aspectului exterior.Aceasta mare varietate de forme se datoreaza atit factorilor ereditari cat si conditiilor mediului inconjurator si naturii serviciilor pentru care sunt destinati.Pentru aprecierea unui caine din punct de vedere al exteriorului,trebuie sa cunoastem regiunile corporale,cu caracteristicile lor naturale,precum si diferitelor dimensiuni ale acestora.

         CAPUL este partea cea mai expresiva dupa care apreciem frumusetea,tempperamentul si caracterul cainelui,elementul principal in determinarea rasie.Capul cainelui difera ca dimensiune,greutate,forma,profil etc,.in functie de rasa,sex si varsta.

         FRUNTEA are ca baza anatomica oasele frontale si este limitata posterior de creasta occipitala,anterior de linia nasului la nivelul unghiului cranio-facial(stopul)Pe partea laterala este limitata de sprancene si ochi,partea superioara a obrazului si urechilor.Regiunea cranio-frontala poate fi lunga,scurta,larga,ingusta,plata,concava,convexa.

         STOPUL reprezinta unghiul dintre frunte si bot(linia nasului) Este o adancitura in craniul fetei,in fata liniei fruntii,ca o treapa in fata ochilor,al carui unghi,fata de linia nasului determina profilul.El poate fi adanc si scurt,bine dezvoltat si in unghi drept,putin pronuntat sau sters.

      BOTUL este limitat in sus de frunte si ochi,in jos de nas,iar lateral de buze.Botul poate fi:lung,scurt,patrat,gros,larg,drept,ascutit,foarte alungit,sau foarte scurt.Lungimea botului este rapportata la frunte.

       LINIA NASULUI este linia superioara a regiunii nazale si este determinata in partea posterioara de stop si anterioara de trufa si nari.este foarte lunga la ogari si foarte redusa la pechinezi.

         TRUFA este portiunea lipita de par de la inceputul regiunii nazale.Este colorata in functie de culoarea generala a cainelui.De obicei este de culoare neagra:la caini cu blana de culoare deschisa este cenusie,la caini cu blana baltata este pestrita.Trufa este mobila si umeda si prezinta pe suprafata ei niste stratiuni specifice fiecarui caine.Amprenta acestor stratiuni constituie mijlocul ideal de identificare a cainelui,ca si ampprenta digitala la om.

         NARILE au forma de virgula intoarsa si trebuie sa fie bine deschise.La cainii sanatosi nu sunt lipite si nici nu repprezinta secretii.

         BUZELE,supperioara si inferioara,confera profilului cefalic partea inferioara.Pot fi bine afrontate.Baza superioara acopera pe cea inferioara iar la comisuri prezinta falduri,care atarna lateral.Cand fandurii sunt prea mari constituie un defect.

        OBRAZUL constituie partea laterala a capului;este format din doua parti:partea plata care are ca baza anatomica muschiul si buzunarul obrazului care pprelungeste partea plata inspre partea anterioara.

           OCHII dau cainelui expresia fetei.Sunt situati ppe fetele laterale ale cappului,de fiecare parte a fruntii,intre craniu si fata.Forma ochilor si cum sunt plasati ne intereseaza in primul rand.Desigur forma ochilor difera de la o rasa la alta.

         URECHILE sunt forme din cartilagiul  auricular si muschii auriculari si sunt situate pe partile laterale si supperioare ale capului.

          CEAFA (NUCA) aflata la extremitatea posterioara a capului ,are ca baza anatomica osul occipilat cu creasta lui.La cainii de rasa formeaza o protuberanta bine vizibila.

            GATLEJUL este regiunea cupprinsa intre jgheaburi sub-maxilarsi partea superioara a gatului.Difera ca lungime de la o rasa la alta.

           DINTII intereseaza din punct de vedere al afrontarii lor,al numarului si aspectului general.Dintii sunt de 3 feluri: dinti de lapte,dinti de inlocuire si dinti permanenti.

            GATUL este regiunea care leaga capul de trunchi.Baza anatomica a gatului o constituie vertebrele cervicale si muschii care pun in miscare gatul.

          TRUNCHIUL pprincippalele regiuni ale trunchiului sunt:GREABANUL ppartea superioara a spetelor la baza gatului.SPINAREA este delimitata inainte de greaban,inappoi de sale si lateral de coaste.SALELE trebuie sa fie elastice,musculoase,drepte si largi.

        COADA are ca baza anatomica vertebrele coccigiene.

         MEMBRELE ANTERIOARE au ca baza urmatoarele oase: sppata (pt umar)humerusul (pt brat) radius si cubitus ( pt antebrat) oasele carpiene (pt genunchi) metacarpul (pt fluirul piciorului) falangele ( ppt laba)

          UMARUL are ca baza anatomica spata dar este legat functional de humerus deci de brat.

          GENUNCHIUL este preferabil sa fie larg si mobil

         MEMBRELE SUPERIOARE sunt organele principale ale cainelui

         COAPSA difera ca forma si marime de rasa cainelui si este foarte puternica si musculoasa la rasele longilive.

           JARETUL este un ppct important in sprijin si in forta proppulsiva a cainelui.

           FLUIERUL PICIORULUI ( tarsul) trebuie sa fie puternic,larg si uscat,in pozitie cat mai apropiata de cea verticala.

            LABA (metatarsul)la membrele posterioare sunt 4 degete,la numeroase rase apare si degetul suplimentar,atrofiat,cunoscut sub denumirea de pinten.

          APLOMBUL este directia membrelor

         PPIELEA SI PARUL - pielea care acopera in intregime corppul cainelui,are rol de a proteja organismul impotriva factorilor externi si de a mentine constanta temp corppului.

      Parul (blana)este formata din totalitatea productiilor piloase ce acopera suprafata corppului.

Niciun comentariu: